2008. június 10., kedd

"Versenyképes ország - versenyképes könyvtárossal"

Kedves Kollégák,

mint arról korábban hírt adtunk a levelezőlistánkon, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete május 28-án tartotta a "Versenyképes ország - versenyképes könyvtárossal" c. rendezvénysorozat zárókonferenciáját.
A Könyvtári Intézet honlapján (http://www.ki.oszk.hu/107/e107_files/downloads/sutter_szorolap-eloadasvazlat_modos.rtf) már olvasható, ill. letölthető magyar nyelven a "CERTIDOC -- európai minősítési rendszer a könyvtárosok és tájékoztató szakemberek kompetenciáinak értékelésére" c. előadás és prezentációs anyaga
(máj. 29 : 16:51 | CERTIDoc-előadások).

Az előadás romániai magyar kollégáink fokozott érdeklődésére is számíthat, hiszen - mint megtudtuk, " ....jelenleg négy egyesület (a francia ADBS, a német DGI, a CERTIDOC-Italia és a spanyol SEDIC) tagja a CERTIDoc-konzorciumnak; három másik egyesület (a belga ABD/BVD, a román ABIDOR és a svájci minősítési bizottság) pedig oly módon hasznosítja a rendszert, hogy a konzorcium valamelyik tagjával (az ADBS-szel) partneri együttmqködési kötött megállapodást.
2005 óta 12 szakember kapott minősítést (négyen szakértői szinten, öten menedzserként, hárman technikusként), ezek között 6 román, 2 olasz, 4 francia szakember van. Az illető szakemberek közintézményekben és magáncégeknél dolgoznak. Ők tehát azzal büszkélkedhetnek, hogy megszerezték az európai minősítést."

(A konferencia többi előadása az MKE honlapján lesz elérhető.)


A Kistelekhez közel lakó, oda könnyen közlekedő romániai vagy délvidéki könyvtáros kollégáinkat érdekelheti a június 26-án tartandó KÖNYVTÁROSNAP (36. könyvtárosnap Kisteleken), amelynek keretében - a helyi szakmai környezet bemutatkozása mellett - előadást tart a könyvtáros szakma legfontosabb kérdéseiről Bakos Klára, az MKE elnöke, a versenyképes könyvtáros szakmai és emberi tulajdonságairól (ahogy mostanában mondjuk: komptenciáiról) pedig Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója.


Közzétette:

Haraszti KatalinIFLA-HUN moderátor

Az IFLA-HUN a magyar és a magyarul értő könyvtárosok és információs szakemberek határokon átívelő levelezőlistája
Hungarian Library & Information Professionals support group without borders : http://infoserv.inist.fr/wwsympa.fcgi/info/ifla-hun

Nincsenek megjegyzések: