2009. február 5., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél, 2009/2.

VÁLOGATÁS

- Romániai intézmények magyar neveinek adatbázisa
A Nyelvijogok.ro kisebbségi nyelvhasználatot szorgalmazó portál szerkesztői nem könnyű feladatra vállalkoztak: egységes adatbázist próbáltak kialakítani Románia különböző intézményeinek magyar neveiről. Sok olyan intézmény van, amely magyar nevét alig használja bárki, de van olyan is, amelynek minden magyar nyelvű újságban más a neve.
Az adatbázis elsősorban a sajtónak szól, amely népszerűsítheti ezeket, de szól az állami intézményekben, önkormányzatokban dolgozóknak, tanároknak, diákoknak, és gyakorlatilag mindenkinek, aki élni akar nyelvi jogaival. Romániában jogunk van anyanyelvünkön kommunikálni a hatóságokkal, de nagyon kevés helyen teszik ezt meg, többek között éppen azért, mert nem ismerik az intézmények magyar nevét. A romániai intézmények magyar neveinek adatbázisa letölthető és szabadon terjeszthető a http://www.nyelvijogok.ro/magyar_intezmenynevek.pdf címről.
Forrás: Czika Tihamér, Ermacisz levelezőlista

- Benedek Elek emlékév - körkép
Benedek Elek-emlékévet szervez idén a Kovászna Megyei Tanács, a kisbaconi mesemondó születésének 150., halálának 80. évfordulója, valamint az emlékház avatásának 40. évfordulója alkalmából. Az emlékév kezdetét Tamás Sándor megyei-tanácselnök jelentette be sajtótájékoztatón.
Az Emlékév eseményekben igen gazdagnak ígérkezik, egy rövid körképben feltérképeztünk néhány fontosabb eseményt.
Mesefalu Kisbaconban
A meseíró szülőfalujában, Kisbaconban mesefalut hoznak létre. A programban, melynek célja a mese világa által bemutatni és megismertetni különböző népek kultúráját és hagyományait, Háromszék két testvérmegyéje is részt vesz, hiszen ők is büszkélkedhetnek nagy meseíróval. A magyarországi Heves megyében élt Gárdonyi Géza, a svédországi Värmland megyében pedig Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson szerzője látta meg a napvilágot. A tervek szerint Kisbaconban három meseházat építenének, amelyeket a három mesemondó jellegzetes alakjaival népesítenének be. Létrehoznának egy központi épületet is, ahol mintegy ötven gyereket lehetne vendégül látni, biztosítani a szállásukat és az étkeztetésüket.
Kisbacon olyan, mint egy mesebeli falu, vélik a projekt kivitelezői. A faluban kovácsműhely működik, a kisbaconi asszonyok kemencében sütik a friss házi kenyeret, az apróságok így valódi patkolást is láthatnak, és képet kaphatnak arról is, hogyan készülhetett a mesében a hamuban sült pogácsa. Az évszázados fenyősor végében megbúvó Benedek Elek Emlékház évek óta zarándokhely. Bár eddig csak az előtanulmány készült el, a szervezők remélik, hogy még az idén kidolgozzák a látványtervet, megvásárolják a telket, és megtalálják a finanszírozási módot is.
A projekt kezdeményezője, a Kovászna megyei önkormányzat szerint, létrejötte után a mesefalut folyamatosan lehet majd bővíteni, e célból szándékukban áll más európai települések önkormányzatával is felvenni a kapcsolatot - például a Grimm testvérek szülővárosával vagy az olasz Carlo Collodinak, Pinokkió szülőatyjának a falujával.
Forrás: Népújság

- Elhunyt John Updike
Január 27-én hunyt el John Updike Pulitzer-díjas író, a modern amerikai próza egyik meghatározó alakja. Az író, aki március 18-án töltötte volna be 76. évét, tüdőrák következtében halt meg egy massachusettsi hospice-házban.
Updike a pennsylvaniai Readingben született, a Harvard Egyetemen szerzett diploma és egyéves oxfordi ösztöndíj után a The New Yorker szerkesztőségében látott munkához. A hatalmas munkabírású, termékeny szerzőnek az ötvenes évektől több mint ötven kötete jelent meg, számos rangos irodalmi elismerésben részesült: az 1964-ben megjelent regényért az egyik legtekintélyesebb irodalmi díjat, a National Book Awardot nyerte el, a Pulitzer-díjat díjat pedig először az 1981-ben kiadott Nyúlhájért, majd egy évtizeddel később a Nyúlszívért kapta meg. Updike költőként, novellistaként és esszéistaként is maradandót alkotott.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=891


- Digitális tartalomszolgáltatás: otthonról elérhető könyvtáré a jövő
Mindenhol a világon csökken a könyvtárlátogatók, a klasszikus olvasók száma. Ennek az egyik oka az úgynevezett google-generáció megjelenése. A fiatalok olvasási és információszerzései szokásai már nem kizárólag a könyvhöz kötődnek, mondta Liebhauser János, az Illyés Gyula könyvtár igazgatója. Abban teljesen biztos, hogy soha nem szűnik meg a könyvnyomtatás. A kultúra bizonyos szegmensei ugyanis csak könyv, folyóirat formában működhetnek jól. Az is látszik azonban, hogy a szakismeretek elsajátításához, cikkek kereséséhez a szakfolyóiratokban egyre kevésbé van szükség papírra. A könyvtárak felelőssége abban áll, hogy kiszolgálják ezt az igényt. Szerencse, hogy a könyvtári szakmának már évtizedes stratégiája van arra, miként felelhet meg a kihívásoknak. Kész a szakma arra, hogy olyan könyvtárat alakítsanak ki, amelyek képesek a digitális tartalomszolgáltatásra. Szerencsére ez a stratégia visszaköszön a pályázati kiírásokban is. A megyei könyvtár a hardver-igényre vonatkozó pályázatot már beadta, az első szelekción túl is jutottak. A nyolc fős konzorcium tagjai a városi könyvtárak, Dombóvár is Tamási kivételével. A százmilliós beruházás célja olyan honlaprendszer kialakítása, amelyet sokan igénybe vehetnek. A beiratkozott olvasók saját kódjukkal juthatnak az információkhoz, otthonról, 24 órán keresztül. Megtalálhatják majd a csak könyvtárban elérhető dokumentumokat is. A másik, szintén százmilliós pályázat, a honlaprendszer kialakítását, és a tartalmak digitalizálását szolgálja.
Források: teol.hu TEOL, jan. 10., http://w3.teol.hu/cikk/202883, KIT (2009/4., jan. 28.)


Szerkesztők:
Bákai Magdolna (Városi Könyvtár Gyergyószentmikló s, könyvtárigazgató ), bakai.magdolna@gmail.com
Hubbes László Attila (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyö rgy, könyvtáros) hubbeslaszlo@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

E lapszám felelõs szerkesztõje: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető.
A hírlevél megrendelhetõ a következõ címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések: