2009. szeptember 3., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél, 2009/9

Válogatás szeptemberi hírlevél anyagából

Könyvtáros szak indul Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben a 2009-2010-es tanévben a következő technikumi (posztliceális) osztályok indulnak:

- Titkársági munkakör szak (28 hely, nappali tagozat, ingyenes); Könyvtáros szak (28 hely, nappali tagozat, ingyenes).

Iratkozni lehet korhatártól függetlenül! Iratkozás: 2009. szeptember 1-11-e között, munkanapokon, 7-15 óráig. A beiratkozáshoz szükséges:

- Kitöltött és aláírt beiratkozási lap (beszerezhető a titkárságon)

- Érettségi diploma és anyakönyvi kivonat (foaia matricolă) - hitelesített másolat

- Születési, valamint házassági bizonyítvány - hitelesített másolat

- Orvosi igazolás (eredeti)

- 2 db ¾-es színes fénykép

- Személyazonossági-másolat

Elérhetőség: 525400 Kézdivásárhely, Ady Endre u. 20. Tel/fax: 0267/361958; honlap: www.bodpetertk.ro

Forrás: Vántsa Judit, Báró Wesselényi Miklós Könyvtár, Kézdivásárhely


Praktikus tanácsok publikáláshoz

Adja be a kéziratot a megfelelő periodikához. Egyetlen periodikához adja be a kéziratot. Angol szöveg esetén végezzen/végeztessen nyelvi ellenőrzést. Vegye tekintetbe a cikk struktúráját. Vegye tekintetbe a szerzői útmutató által ismertetett közlési követelményeket. Legyen becsületes. A kézirat csak lényeges kutatási adatokat tartalmazzon. 25-30 oldalnyi szöveg ideális egy komplett cikknek. A cikk különféle elemeinek ideális hossza: Bevezető 1,5-2 oldal; Módszerek 2-4 oldal; Eredmények és tárgyalás 10-12 oldal; Következtetések 1-2 oldal; Ábrák 6-8 db; Táblázatok 1-3 db; Hivatkozások 20-25 közlemény.'

Íme néhány praktikus alapszabály, amelyet ajánlatos megfontolniuk azoknak, akik tanulmányaikat szeretnék publikálni. Azoknak pedig, akik ezt világszínvonalon akarják művelni, ajánlatos megfogadniuk Arthur Eger többi tanácsát is, amelyeket a TMT idei 7-es számában közöl.

Forrás: Eger, Arthur: Hogyan írjunk világszínvonalú tanulmányt? Praktikus tanácsok publikáláshoz. TMT - 56. évfolyam (2009) 7. szám. http://tmt.omikk.bme.hu/issue.html?issue_id=506

Egynapos kiállítás a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

Szent István törvényei címmel rendhagyó, illetve alkalmi kiállítás nyílt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban augusztus 20-án. Mindössze egy délután volt látható az Admonti-kódex 16 oldalának másolt és nyomtatott változata, a könyvtár gyűjteményéből. Első alkalommal tekinthették meg a látogatók a megnyitó idején, valamint azt követően a nap folyamán. Szabó Károly igazgató nyitotta meg a kiállítást, első királyunkról, koráról, törvényeiről beszélt. Első királyunk neve alatt két törvénykönyv maradt fenn, ezek összesen 56 törvénycikkelyt tartalmaznak. Az első könyv vélhetőleg István uralma elején, a második a vége felé keletkezett, de lehet, hogy az 56 cikkely kettőnél több törvénykező alkalom termése. Az Admonti-kódex a 12. századból való , és Szent István király törvényeinek legrégibb kéziratát tartalmazza. A kódexet jelenleg az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik Budapesten.

Forrás: http://www.udvarhelyi-hirado.ro/index.php?id=43436&menu=aktualis_olvas#top


BIBLIONET - megkezdődött a könyvtárosok képzése Hargita megyébe

A Kájoni János Megyei Könyvtárban augusztus 31-én elkezdődött a BIBLIONET program keretében szervezett képzés az első könyvtároscsoport számára. Hargita megye első körben került be a Biblionet országos könyvtárfejlesztési programban részt vevő megyék közé, tizenegy másik romániai megyével együtt. A Biblionet program segítséget nyújt ahhoz, hogy a könyvtárak megfeleljenek a helyi közösségek szükségleteinek, azáltal, hogy számítástechnikai gépekkel szereli fel a könyvtárakat és képzéseket nyújt a könyvtárosok számára.

Bővebb információ a programmal kapcsolatosan a www.biblionet.ro honlapon található. A programban részt vevő partnerek: az IREX és a Romániai Könyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Szövetsége (ANBPR), a helyi és országos hatóságok, valamint az ország közkönyvtárai. A Biblionet-partnerek által kidolgozott elektronikus és nyomtatott képzési anyagok, illetve a szakmai képzési rendszer segíti a könyvtárosokat, hogy új szolgáltatásokat vezessenek be és jártassá váljanak az új technológiák közösségi igényeknek megfelelő alkalmazásában.

A program révén a Kájoni János Megyei Könyvtár mellett Hargita megyéből húsz könyvtár - hat városi és tizennégy községi - jut szamítógéphez, szoftverhez és alakíthat ki internetes központot.

A helyi könyvtárak munkatársai közül harminc személy részesül képzésben a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2009. aug 31. és október 2. között három csoportban szervezik meg a képzéseket. A megyei könyvtár két munkatársa, Bedő Melinda és Máthé Izabella már részt vett Temesváron az EOS (Educating for an Open Society) alapítvány által szervezett felnőttoktatói képzésben, az EOS trénere mellett ők fognak közreműködni a helyi könyvtárosok képzésében.

A program keretében a Kájoni János Megyei Könyvtár eddig összesen 24 000 lej értékben kapott technikai felszerelést, a képzések lebonyolításához szükséges laptopok, szkenner, nyomtató és projektor, valamint a többi technikai eszköz augusztus utolsó hetében érkezett meg a könyvtárba.

Forrás: Bedő Melinda, Máthé Izabella, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Forrás: Hargita Népe, 2009. augusztus 27. http://www.hhrf.org/hargitanepe/archivum/


Blogok a könyvtári kommunikációban

Bár az internetes naplók használata nagyon gyorsan terjedt - jelenleg tízmilliós nagyságrendről beszélnek -, a könyvtárak viszonylag lassan vették használatba ezt az új eszközt. Azok azonban, akik kipróbálták, könnyen megtapasztalhatták, hogy a műfaj számos lehetőséget rejt a belső és a külső kommunikációban, valamint a tudásmenedzselés terén: a szoftver olcsó, minimális karbantartást igényel, a betanulása sem tart sokáig. Lényeges nyereség - akár zárt belső, akár nyilvános külső blogról van szó - a kereshető archívum, amely idővel értékes, szükség esetén bármikor hozzáférhető tudásbázissá nőheti ki magát.

Forrás: McINTYRE, Alison - NICOLLE, Janette: Biblioblogging: blogs for library communication / Bibliobloggolás: blogok a könyvtári kommunikációban. TMT - 56. évfolyam (2009) 7. szám. http://tmt.omikk.bme.hu/issue.html?issue_id=506


Sorozatokat indítanak a Székelyföld nevezetességeiről és híres embereiről

Híres helyek és Híres emberek címmel indít két új sorozatot a baróti Tortoma Könyvkiadó. Demeter László a kiadó tulajdonos-igazgatója, Erdővidék Múzeumának vezetője a Krónikának elmondta, a székelyföldi műemlékeket, természetvédelmi területeket és az itt született vagy tevékenykedő híres embereket ismertetik a sorozatokban. A cél nemcsak a térségben élők ismereteinek bővítése, de a turistáknak és egyéb érdeklődőknek is szánják az ismertetőket.

Demeter László elmondta, a kiadó egyelőre Székelyföld hírességeire és nevezetességeire összpontosít, de ha lesz rá igény, kiterjesztik a sorozatot más régiókra is. A sorozatokat a Magyarországon megjelenő Tájak-Korok-Múzeumok füzetek mintájára képzelték el, amelyek 1978 óta jelennek meg, és elérték már az ezredik kiadványt, magyarázta Demeter László. A könnyen kezelhető, illusztrációban, képanyagban gazdag füzetek alapos, szakszerű ismertetést adnak műemlékekről, múzeumokról, természeti kincsekről. Demeter László elmondta: a füzetek hiánypótló szerepet tölthetnek be a térségben.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=30914


E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com , vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések: