2011. augusztus 3., szerda

ReMek-e-hírlevél 2011/8 számából

Székely asszonyok a történelemben - irodalmi pályázat
Az Erdély.ma szerkesztősége A Család Évében ráirányítja a figyelmet a székely nőkre, közülük is elsősorban azokra, akik a történelem során kiemelt szerepet töltöttek be a székelység történelmének, kultúrájának alakításában. Ezért irodalmi pályázatot indít útjára, amelynek műfaját csak annyiban szabályozza, hogy prózának kell lennie. A pályamunkáknak valós történelmi alapjuk kell hogy legyen, nem lehetnek a fantázia szüleményei. Az írásoknak részletesen be kell mutatniuk az adott kort, a hölgy családját, személyi környezetét. A pályázatok történelmi hitelességét történész fogja véleményezni. Az írásnak legkevesebb 10 000 karaktert kell tartalmaznia. A pályamunka kevesebb mint ötven százaléka származhat az internetről, és minden forrást pontosan meg kell jelölni! Ennek elmulasztása kizáráshoz vezet, ugyanis minden forrást le fognak ellenőrizni. A pályázatok elküldésének határideje: 2011. november 30. Az elküldés módja: elektronikus levélhez csatolt Word-dokumentumban. Cím: palyazat[kukac]erdely.ma (a [kukac] helyére a @ jelet kell beírni). Az írás megérkezéséről, regisztrálásáról email-ben visszajelzést kap a pályázó.
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=95497

Újra Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban!
Július 28-án, csütörtökön este kezdődött és pénteken hajnali 4 órakor zárta kapuit a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár az ötödik Nyitott Könyvek Éjszakáján. Miklós István Tájrendezés című képzőművészeti kiállításának megnyitóján még mérsékelt volt az érdeklődés, az idei Nyitott Könyvek Éjszakáján mégis a tavalyinál többen baglyoskodtak, és annak ellenére, hogy a városlakók most sem ostromolták ezrével a könyvtár ajtaját, Szabó Károly igazgató összességében jónak értékelte a rendezvényt.
A Székelyföldi Legendáriumról az ötletgazda Fazakas Szabolcs tartott előadást az érettebb és zsenge korú hallgatósággal megtelt audiovizuális teremben. Az előadás után szó szerint rá lehetett lépni a legendák földjére. A lehetőséggel az ifjúság élt, akik legendától-legendáig haladva mászkáltak a padlóra leterített óriástérképen. Az olvasóteremben is megnőtt a forgalom, de volt, aki a kölcsönzőt célozta meg, és büntetlenül visszaszolgáltatta a régóta kikölcsönzött olvasnivalót. A „feledékenyek" nem tolongtak, az éjszaka folyamán mindössze 15-en éltek a Megbocsátás éjszakája adta lehetőséggel. Bögre volt a jutalma annak, aki kitöltötte vagy legalább megpróbálta megválaszolni a kérdőívet - a kvízjátékba több mint százan kapcsolódtak be.
Forrás: http://uh.ro/itthon/muvelodes/7116-nyitott-szemmel-nyitott-konyvvel-hajnalhasadtaig

Év végéig lesz új nemzeti könyvtára Romániának
Körülbelül négy hónapon belül elkészül a Román Nemzeti Könyvtárnak helyet adó épület, így év végéig elkezdheti ottani működését az intézmény - jelentette ki Kelemen Hunor művelődési miniszter. 'Romániának húsz év után először lesz nemzeti könyvtára' - mondta a tárcavezető. Az épület munkálatait négy évvel ezelőtt kezdték újra, hosszú esztendők stagnálása után.
Számadatokban a Román Nemzeti Könyvtárról: olvasótermek teljes felülete - 14 000 nm, raktárfelületek - 35 000 nm, irodák felülete - 8000 nm, díszterem - 400 férőhely. Az épület tartalmaz konferenciatermeket, valamint rendezvény- és multimédia-termeket is.
A befejezéshez közeledő Román Nemzeti Könyvtár épületét bemutató film megtalálható itt: http://www.youtube.com/watch?v=xn2cey0auqg&feature=player_embedded#at=67
Források: http://itthon.transindex.ro/?hir=26748
http://www.gandul.info/news/reportaj-multimedia-cum-arata-noul-sediu-al-bibliotecii-nationale-cladirea-cu-sali-de-lectura-de-14-000-mp-in-care-s-au-investit-deja-83-de-milioane-de-euro-8528872

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár új helyre költözött részlegeinek megnyitója
Négy hónapos szünet után újra használatba lehet venni a Kájoni János Megyei Könyvtár három részlegét: a művészeti-történelmi és a dokumentációs részleget, valamint a gyermekkönyvtárat. Csíkszereda Városházának épületében, felújított termekben fogadhatják újra a könyvtárhasználókat. A Mikó-vár épületéből - amely teljes felújítás előtt áll - költöztek át a könyvtár részlegei a csíkszeredai önkormányzat épületébe. A földszinten kaptak helyet, az épületnek ezt a részét a városi önkormányzat az ott székelő katonaságtól nemrég kapta vissza. A hivatalos megnyitót ünnepélyes keretek között tartották meg 2011. július 29-én, pénteken délután, a megyei és városi önkormányzat, valamint a sajtó képviselőinek részvételével. A könyvtár hűséges olvasói közül is sokan eljöttek a megnyitóra, megtekinteni a részlegek új otthonát. Kopacz Katalin, a megyei könyvtár igazgatója köszönetet mondott a városi és a megyei önkormányzatoknak, hogy segítettek új helyet találni és átköltöztetni a közel 85 000 kötetet és dokumentumot tartalmazó állományt. ’Örömmel jelentem be olvasóinknak, hogy augusztus 1-jétől ismét igénybe vehetik könyvtárunk ezen részlegeit’ - emelte ki az igazgatónő.
Kelemen Katalin, a dokumentációs részleg vezetője elmondta, igyekeztek úgy elrendezni az állományt, hogy minél több kötethez, dokumentumhoz közvetlen, szabadpolcos hozzáférést biztosítsanak a használóknak. Így elsősorban a dokumentációs részleg régebbi, ezért védettebb állománya került a raktárba. A Biblionet program keretében ingyenes internet- és számítógéphasználati lehetőséget nyújtanak - bár jelenleg csak a dokumentációs részlegen. Ősztől tíz új számítógéppel gazdagodik az intézmény, amelyeket ugyancsak a Biblionet program pályázatán nyertek. A székelyföldi, helytörténeti szempontból fontos dokumentumok, könyvek digitalizálását is folytatják, jelenleg a könyvtár gyűjteményeiből 83 digitalizált dokumentum érhető el az interneten, jelentős részük a Magyar Elektronikus Könyvtárban.
Antal Attila alpolgármester kijelentette, nem volt könnyű a költözési folyamat, de jó volt az együttműködés, ‘megoldáskeresően reagáltak a könyvtár vezetősége és alkalmazottjai, szívesen dolgoztunk együtt egy ilyen munkaközösséggel’. ’Örülök, hogy a polgármesteri hivatal épületében az olvasóknak rendelkezésére áll egy ilyen értékes gyűjtemény’ - hangsúlyozta az alpolgármester. Ráduly Róbert polgármester a Márton Áron Gimnázium épületének százéves évfordulójára megjelent kötettel ajándékozta meg az intézményt.
Hargita Megye Tanácsának díszoklevelét és a székely zászlót Raffain Zoltán megyei tanácsos adta át az intézménynek. A Mikó-vár épületéből elköltözött a könyvkötészeti részleg is, amelynek a megyei tanács a Hargita Megyei Kulturális Központ épületében biztosított helyet.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/befejezodott-a-megyei-konyvtar-koltozese

Ősztől bevezetik a kötelező olvasást
Ősztől újra bevezetik a kötelező olvasást a gimnáziumi oktatásban, mert a felmérések szerint minden második 15 éves fiatal tud ugyan olvasni, de nem érti a szöveget, s nem csak románból, hanem matematikából, történelemből vagy földrajzból sem - nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Oana Badea, a román oktatási minisztérium államtitkára, aki kifejtette: „Minden második 15 éves fiatal olvas, és nem érti, mit. Ez funkcionális írástudatlanság”.
Ilyen összefüggésben kijelentette, hogy kötelező újra bevezetni az olvasást az I-VIII. osztályban. Az elemi oktatásban az olvasás külön tanóra lesz, a többiek számára pedig egy óra olvasás lesz nem csak román nyelvből, hanem matematikából, fizikából vagy más tantárgyakból is. (Paprika Rádió)

 Milyen könyveket lopnak el az erdélyi könyvtárakból?
”A könyvtári szarka leginkább a szakkönyveket és a szórakoztató irodalmat szereti, és változatos módszereket alkalmaz. Könyvmolynak lenni nem olcsó mulatság: egy átlagos kötet ára 40-50 lej körül mozog, de az albumok, szakkönyvek általában ennél drágábbak. A könyvtár egyik fontos szerepe éppen az, hogy olvasnivalót biztosítson annak is, aki nem engedheti meg magának, hogy minden kötetet megvásároljon. Egy jó könyv azonban ugyanolyan birtoklási vágyat vált ki az igazi könyvmolyból, mint az autórajongóból egy Ferrari. Nem is beszélve arról az esetről, amikor valakinek azért van szüksége egy szakkönyvre, hogy újra meg újra fellapozza - és persze nem hajlandó minden alkalommal elszaladni érte a könyvtárba.
Jobb esetben könyvmolyunk ilyenkor összegyűjti a pénzét, esetleg mozgósítja a családot, hogy egy közelgő ünnepi alkalomra szerezzék meg neki az áhított kötetet. Rosszabb esetben viszont egyszerűen lenyúlja a könyvtárból. Erdélyi könyvtárak vezetőit kérdeztük arról, hogy mit, hogyan és mennyit lopnak a könyvmolyok.
Tavaszi Hajnal, a Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár (Nagyvárad) igazgatóhelyettese: ’Úgy gondolom, hogy a „könyvlopás” a könyves szakmák kísérőjelensége. Talán a ‘70-es, ‘80-as években a könyvtáros jobban figyelte az esetleges tolvajokat - jelenleg a könyvtárban videokamerás rendszer rögzít minden mozgást, természetesen ez nem zárja ki a lopás lehetőségét. Az utolsó nagyobb könyvlopási akció 2005-ben zajlott, amikor új sorozatok kerültek antikvár kereskedelembe. A frissen megjelent Leda sorozat kiadványait vélte értékesíthetőnek az egyik eltulajdonító, mi véletlenül bukkantunk a nyomra: antikvár könyveket válogattunk. Akkoriban sok magánkönyvtárat számoltak fel Váradon, mi a meglevő állományt igyekeztünk kiegészíteni.’

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna.
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések: