2016. augusztus 17., szerda

Tíz éves a ReMeK-e-hírlevél !!!

Tíz év emberöltőben mérve is jelentős időszak, ünneplésre méltó mérföldkő, amelyhez immár a ReMeK-e-hírlevél is elérkezett. Ha az első évben a csetlés-botlás még megengedett volt, tíz év elteltével már jelentős tudással és tapasztalattal rendelkezik az a szerkesztőcsapat, amely - kisebb személyi változásokkal - az évek során gondoskodott arról, hogy minden hónap első munkanapján megjelenhessen a könyvtárosok és könyvtár iránt érdeklődők monitorján a hírlevél, tele a könyvtárakról-könyvtárosokról összegyűjtött beszámolókkal, cikkekkel, írásokkal, a könyvekhez-információhoz-könyvtárügyhöz kapcsolódó hírekkel.

A romániai magyar könyvtárosok hírlevele 2006. szeptember 1.-jén ReMeK-e-hírlap néven jelent meg először azzal a céllal, hogy hírt adjon a különböző könyvtárakban zajló eseményekről, tájékoztasson szakmai rendezvényekről, hasznosítható információt szolgáltasson könyvtáraknak és könyvtárosnak egyaránt. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének 2006-os  Vándorgyűlésén már bemutatásra került a hírlevél, a résztvevők pedig kérdőívben nyílváníthattak véleményt arról, hogy milyen témákat tartaak fontosabbnak, illetve,hogy milyen új témákat javasolnak a szerkesztőknek. A hírlevél címét illetően is véleményt nyilvánítottak a könyvtárosok, melynek eredményeként decembertől már ReMeK-e-hírlevél címmel jelent meg a kiadvány.

Az első év nagyon fontosnak bizonyult a megerősödés szempontjából, a háromtagú szerkesztőség – Vántsa Judit, Kelemen Katalin és Bákai Magdolna - megtapasztalhatta a munka a szépségeit és nehézségeit is, morzsánként gyűjtve és rakosgatva össze a könyvtári eseményekről szóló híreket.

Az évek során a szerkesztőség összetétele változott, jelenleg négy tagból tevődik össze: Kelemen Katalin, Tóth-Wágner Anikó, Borbé Levente, Bákai Magdolna szerkesztői faladatokat látja el, Szonda Szabolcs pedig olvasószerkesztőként vesz érszt a csapatban.

A hírlevél jelenleg is hiánypótló szerepet tölt be a romániai magyar érdekeltségű könytárügyben, számos értékes szakmai információt szolgáltat, híreket közöl a magyar vonatkozású romániai könyvtári történésekről, eseményekről, fejleményekről, könyvtárakat és könyvtárosokat mutat be, kiadványokat ismertet, hírválogatás révén tükrözi az irodalmi-kulturális aktualitást és kitekintést nyújt a magyarországi és nemzetközi szakmai életre.


Az évek során az Országos Széchenyi Könyvtárral nagyon jó együttműködés alakult ki, melynek köszönhetően a ReMeK-e-hírlevél friss számai azonnal bekerülnek Elektronikus Periodika Adatbázisba, ugyanakkor itt a régi számok is hiánytalanul megtalálhatók.

Bákai Magdolna,
a ReMeK-e-hírlevél főszerkesztője


 A ReMeK-e hírlevélben megjelent hírek alapján összeállítható akár a romániai magyar könyvtártörténet tízéves kronológiája, illetve a RMKE története is az elmúlt tíz évben. 

Kelemen Katalin könyvtáros,
a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könytárból


Nincsenek megjegyzések: