2016. szeptember 27., kedd

Interjú Makai-Bölöni Judit nagyváradi könyvtárossal

Nemrég szántam rá magam, hogy fellapozzam a romániai magyar oktatási figyelő lapját a Magyar Közoktatás augusztus-szeptemberi összevont számát. Figyelemre méltó cikkre bukkantam, amelynek interjú alanya nagyváradi iskolai könyvtáros kollégánk Makai-Bölöni Judit volt.

Rövid bemutatkozó:

Makai-Bölöni Judit a nagyváradi Ady Endre Líceum könyvtárosa, de az egész várost ő látja el olvasnivalóval. Nem a klasszikus értelemben vett könyvtárosként kell elképzelni, é ennél sokkal többet nyújt: meghallgat, útbaigazít, figyelmeztet, biztat, partnere mindenkinek, segít döntéseket hozni.
Makai-Bölöni Judit - vagy ahogy sokan ismerik, Cseresznye - tanulmányait a Szilágy megyei Mocsolyán kezdte, hetedik osztályos korától a zilahi Ady Endre Líceumba került, ahol 1986-ban leérettségizett. Egyetemi éveit Kolozsváron töltötte, majd 1993-ban Nagyváradra költözött, ahol a helyi Ady Endre Líceum könyvtárosaként kezdett dolgozni. Mind a mai napig ott dolgozik.

Véleménye a kötelező olvasmányról:

"Az, hogy valami kötelező, nemcsak a gyerekből, belőlünk is ellenérzést vált ki. Nem az irodalomtörténeti szempontnak kell a centrumban állnia, hanem az egyéni élményeknek, amelyeket magunkra és a környezetünkre vonatkoztatva tudunk elemezni. "

Az interjú az alábbi címen olvasható:

Magyar Közoktatás - romániai magyar közoktatási figyelő - 2016. augusztus-szeptember - 8-9 szám, 18-19 oldal. Az interjút Szatmári Bence készítette.

B.L.

Nincsenek megjegyzések: