2016. október 20., csütörtök

Csíki gyógynövények és használatuk


 


Szervező és előadó: Borbé Levente
Társszervező: Kovács Zsuzsa fizika -informatika tanár
Kisegítő: Gyarmati Dénes informatikus

Meghívott csoport vezetői-közreműködők:
- Tamás Zoltán földrajz tanár
- Székely Bernadett környezetvédelem tanárPénteken, 2016. október 14-én a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium dokumentációs és információs központja újabb rendkívüli eseménynek volt a helyszíne. 12 órai kezdettel jómagam fogadtam a helyi Kós Károly Szakközépiskola XII. B. környezetvédő technikus szakon lévő diákjait. Kísérő tanárok: Tamás Zoltán osztályfőnök, és Székely Bernadett környezetvédelem szakos tanárnő voltak. A rendezvény témája a csíkkörnyéki gyógynövények ismerete és azok használata volt.A gyógynövényismeretet egy kis gyógynövénytörténet előzte meg a kezdetektől napjainkig. A továbbiakban szó esett a székely népi gyógyászat csínja-bínjáról, kiemelve a gyógynövényeket, és azok használatát. Ugyanakkor meg volt említve Kájoni János e téren folytatott munkássága, és Macalik Ernő jelenleg is munkálkodó biológus füvesember e téren kifejtett tevékenysége.


A helyi gyógynövények ismertetése magával vonja azok gyűjtésének, tárolásának és felhasználásának ismertetését. Pontosabban, hogy hol és milyen időszakban lehet megtalálni az adott gyógynövényt, beleértve a napszakot is, mikor és a növény melyik részét érdemes szedni-gyűjteni.
A gyógynövénygyűjtést, ha kevésbé ismerjük, minden körülmények között egy beavatott szakértővel érdemes végezni. Akkor világossá válik, hogy a növény rügye, virágja, levele, szára, termése, magva és gyökere vagy gyöktörzse az, amit fellehet használni. Fontos tudni melyek jók teáknak és melyek teakeverékeknek vagy egyéb kivonatoknak.Az előadást otthonról hozott gyógynövényekkel szemléltettem. Valamennyit meglehetett szagolni, kóstolni. Mindehhez hozzájárultak szemléltető kiegészítőként a világhálón található képek, és a kiállításban szerepelő gyógynövényes könyvek. Eme látványvilág élethűbbé tévefűszerezte” meg a kiválasztott gyógynövények egyenkénti bemutatását.Az előadás második felében székelyföldi füves emberekről készített filmet tekinthettek meg a vendégek, miközben gyógyteákat kortyolgathattak, majd ezt követően kötetlen beszélgetésre került sor.Borbé Levente,
KönyvtárosNincsenek megjegyzések: